zondag 29 oktober 2017

Tja, waarom won Herman Brusselmans nog nooit een literaire prijs?

 De reden dat ik dit artikel koos is omdat ik Herman Brusselmans ken van op tv. het gaat over de reden waarom Harman nog nooit een literaire prijs won.
"Een groot schrijver wordt geacht ernstig te zijn. Die hoort geen humor te gebruiken. Zijn rol op de televisie zorgt ook dat hij minder serieus wordt genomen. En hij is een auteur van wat je anti-literatuur kan noemen: hij gaat in zijn werk tekeer tegen de literatuur, tegen iconen als Arnon Grunberg en Hugo Claus."

 

Afbeeldingsresultaat voor herman brusselmans

 

 

 bron: 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/09/20/tja--waarom-won-herman-brusselsmans-nog-nooit-een-literaire-prij/

Mijn eerste leeservaring van het boek 'Het Diner, van Herman Koch.

Na het lezen van pagina 1 tot pagina 50 is mij heel wat opgevallen aan het boek. Mijn mening is heel verschillend. Dit is wat ik na dit kort stukje boek heb ervaren.

Het hoofdpersonage Paul Lohman gaat samen met zijn vrouw 'Claire', zijn broer 'Paul' en zijn schoonzus 'Babette' eten in een restaurant waarvan hij de naam niet wil vernoemen. De broer van Paul, Serge Lohman, is een politicus en is vrij bekend in Nederland. Paul en Claire hebben ook zoon die zich de laatste tijd een beetje raar gedraagt. Hij heet Michel. Dat kom je vooral te weten  na het lezen van de eerste 50 pagina's. 

Veel belangrijke informatie wordt er nog niet gezegd. Maar wat wordt verteld wordt heel gedetailleerd beschreven. De focus wordt soms op heel onbelangrijke zaken gelegd. Een voorbeeld daarvan is Paul die zich constant ergert aan de pink van de ober die het eten op zijn bord of op het bord van anderen aanwijst. 
Heel spannend is het boek nog niet maar er wordt hier en daar wel spanning opgebouwd. Michel, de zoon van Paul en Claire, gedraagt zich vreemd de laatste tijd. Waarom hij dat doet weten we nog niet. Ook Babette had heel duidelijk geweend voor ze het restaurant binnen ging. Waarom zij weende weten we ook nog niet. Bij deze fragmenten wordt er dus duidelijk informatie achtergehouden door de auteur. 


In het algemeen vond ik het een interessant boek dat vlot leest. Enkel het feit dat Paul, die ook het verhaal vertelt, constant pessimistisch is tegenover alles. Dat maakte het wat irritant om te lezen. Verder ben ik wel benieuwd wat er nog zal gebeuren.
.


 


Wie zat er achter de literaire Nachtwacht?


 Eindelijk is bekend wie in de Middeleeuwen honderden teksten optekende, al is de naam van de auteur nog altijd onbekend.


 bron:
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/04/wie-zat-er-achter-de-literaire-nachtwacht-13337333-a1575994

Dit artikel gaat over een Middelnederlandse tekst die in 1405 geschreven is. Toen de Brusselse bibliofiel Charles van Hulthem het voor vijf en een halve frank op een veiling kocht, wordt gespeculeerd over de herkomst ervan.
We leren op school ook over het Middelnederlands. Ik vind het wel interessant om te weten hoe de mensen vroeger Nederlands spraken. Het is immers bizar hoe een taal zo hard kan evolueren.



Mijn literaire evolutie

Balansverslag Na 6 jaar middelbaar heb ik toch wel wat boeken verslonden. Ook al las ik de ene al wat liever als de andere. Het is voor...